17 czerwca 2015

Jak wynika z licznych badań i statystyk, w ciągu ostatnich kilkunastu lat dramatycznie wzrosła liczba dzieci, które są uczulone na białko krowiego mleka. Dlaczego tak się dzieje i czym zastąpić mleko krowie, aby organizm dziecka otrzymywał odpowiednie ilości niezbędnych składników – w tym głównie wapnia?

Mleko krowie, choć stanowi jeden z głównych składników dziecięcej diety, przez niektóre dzieci jest całkowicie nieprzyswajalne. Efektami, które da się zauważyć już w kilka godzin po podaniu dziecku uczulonemu na białko krowie mleka je zawierające są najczęściej biegunki. Powodem takiego stanu rzeczy jest odrzucanie przez śluzówkę jelit krowiego białka, co w konsekwencji przyspiesza perystaltykę jelit i powoduje biegunki. Co można zrobić, kiedy u dziecka wystąpi uczulenie na białko krowie? W przypadku tego typu alergii jedynym sposobem jest dieta eliminacyjna, czyli całkowicie wykluczająca spożywanie pokarmów, które mogą zawierać nawet niewielkie ilości białka z mleka krowiego.

Alergia na mleko krowie jest najczęściej diagnozowana u dzieci do 2 roku życia. Stosunkowo rzadko zdarza się wystąpienie uczulenia dopiero po drugim roku życia. Ważnym jest, aby dość szybko zdiagnozować problemy z przyswajaniem białka mleka krowiego. Co prawda samo uczulenie nie stanowi zagrożenia dla życia dziecka, ale może być przyczyną anemii i spadku masy ciała przy często występującej biegunce. Jako produkty, które pozwalają zastąpić mleko krowie powszechnie wykorzystuje się inne pokarmy bogate w wapń, lub specjalne rodzaje mleka – sojowe, owsiane lub ryżowe.