3 sierpnia 2016

Bakterie E. Coli znane są od bardzo dawna. U osób zarażonych pojawiają się nieprzyjemne objawy związane z zatruciem pokarmowym wywoływanym przez ten drobnoustrój. Choroba najczęściej objawia się silnym bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Od pewnego czasu o bakterii tej stało się głośno ze względu na dużą ilość zatruć jaka została nią spowodowana w Wielkiej Brytanii. Ponad 150 mieszkańców tego kraju trafiło do lekarza z silnymi objawami chorobowymi. Zobacz, co zrobić, aby bakteria nie pojawiła się w Twoim domu.

 

Bakteria E. Coli najczęściej pojawia się w naszych kuchniach wraz z warzywami i owocami. Dlatego tak istotne jest dokładne oczyszczenie wszelkich produktów przed spożyciem. Lekarze zalecają mycie w ciepłej wodzie wszystkich warzyw i owoców przygotowywanych do spożycia. Należy myć również produkty pakowane w folię, nawet jeśli widnieje na nich informacja, że są już umyte.

 

Choć najczęściej bakteria znajduje się na warzywach i owocach, to zdarza się również, że przenoszona jest na dłoniach. Dlatego bardzo ważne jest, aby zawsze po skorzystaniu z toalety umyć dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem. Ponadto trzeba myć ręce także po każdorazowym przyjściu do domu oraz przed przygotowywaniem oraz spożyciem posiłku.

 

Pediatrzy zwracają również uwagę na to, by uczyć dzieci, że nie wkłada się rączek do ust. Dotykanie brudnymi dłońmi ust może doprowadzić do zakażenia bakterią i przykrych powikłań z nią związanych.