Czekoladowe ciasteczka pochodzą z Ameryki, gdzie zostały po raz pierwszy upieczone w 1933 roku przez niejaką Ruth Graves Wakefield Massachusetts. Wynaleziony przez siebie przepis Ruth sprzedała firmie Nestle, i tak powstały ciastka zwane „chocolate chip Cookiem”.
Przysmak ten został szybko wypromowany i stał się popularny na całym świecie. Dodatkowo kobieta dostała od firmy dożywotni zapas czekolady.
Pierwotna receptura zawierała ciasto składające się z masła, brązowego i białego cukru oraz półsłodkie czekolady. Potem do ciastek zaczęto dodawać orzechy, płatki owsiane i kawałki czekolady. Niezależnie od składników, procedury przygotowywania ciasteczek są niezmienne. Upieczenie takich ciasteczek w domu nie zajmie nam wiele czasu. Ich zaleta jest także niski koszt. Potrzebne nam składniki można dostać w naprawdę przystępnych cenach.
Obecnie praktycznie wszystkie większe piekarnie mają swoje własne odmiany ciasteczek czekoladowych. Wiele sieci sklepowych oferuje nam ciepłe, świeżo upieczone ciastka.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.