24 września 2013

Podaż na większość składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ulega w czasie ciąży gwałtownemu zwiększeniu. Dzieje się tak dlatego, że stają się one potrzebne również dziecku, które przecież intensywnie zaczyna się rozwijać w naszym brzuchu. Właśnie z tego powodu, ciąża często wymusza zmianę dotychczasowego sposobu żywienia, co dla niektórych kobiet może być nie lada wyzwaniem. Układając odpowiedni jadłospis warto wiedzieć, które substancje odżywcze są szczególnie ważne dla zdrowia dziecka oraz matki.

foto

Białka

Dieta w ciąży musi zapewniać przede wszystkim odpowiednią podaż białek, które spełniają w organizmie bardzo wiele funkcji, do których najważniejszą zaliczamy budulcową. W okresie ciąży, podaż na łatwo przyswajalne białko znacznie się zwiększa i jest to zupełnie naturalne, ze względu na intensywny wzrost organizmu dziecka. Gdzie można znaleźć takie białko? Przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, które są uważane za źródło pełnowartościowego białka. Najbardziej odpowiednie dla ciężarnej kobiety będą: chude mięso drobiowe, cielęce lub wołowe, niskotłuszczowe mleko oraz jego przetwory: twarogi, serki, kefiry i maślanki.

Tłuszcze

Jest to jeden z tych składników, którego spożycie w czasie ciąży powinno się ograniczać. Warto jednak wspomnieć o nim w kontekście zamiany tłuszczów zwierzęcych, na zdrowe tłuszcze roślinne, które w diecie przyszłej mamy powinny zdecydowanie dominować. Tłuszcze roślinne zawierają szereg witamin i przeciwutleniaczy, są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz 6.

Witaminy

Szczególne znaczenie wśród witamin, które każda kobieta w ciąży musi dostarczać do organizmu, ma kwas foliowy. Foliany, czyli naturalne formy kwasu foliowego, zawarte są głównie w roślinach liściastych, takich jak por, szpinak lub brokuły, ale również w produktach zwierzęcych: jajach kurzych, a także wątrobie. Niestety, odpowiednia dieta nie wystarczy, aby zapewnić prawidłową podaż folianów, ponieważ przyswajanie kwasu foliowego z produktów żywnościowych, u blisko 50 proc. kobiet jest niemożliwe, na skutek istnienia pewnych defektów genetycznych. Mając na uwadze konsekwencje, jakie przynosi zbyt mała ilość folianów w diecie matki, należy jak najwcześniej rozpocząć suplementację odpowiednim preparatem witaminowym, którego składnikiem aktywnym jest metafolina – najlepiej przyswajalna forma kwasu foliowego, dostępna wyłącznie w preparacie o nazwie Femibion.