18 czerwca 2015

Które kuchnie świata są najzdrowsze i czy zdrowa dieta ma znaczenie dla odchudzania? Nie ulega wątpliwości, ze do najzdrowszych diet świata należą dania kuchni francuskiej, japońskie oraz skandynawskiej. Czym się charakteryzują?

Kuchnia francuska to prawdziwa perła wśród wszystkich kuchni świata. Jej skuteczność nie tylko zdrowotną, ale także pozwalającą zachować zgrabną sylwetkę oddaje fakt, iż francuskie kobiety należą do najszczuplejszych w Europie – odznaczają się najmniejszym średnim wskaźnikiem masy ciała. Posiłki spożywane „po francusku” trwają znacznie dłużej niż w przypadku kuchni innych krajów. Średni francuski posiłek trwa aż 42 minuty. Powolne spożywanie i dokładne przeżuwanie pozwala nasycić się mniejszą ilością pokarmu niż w przypadku szybkiego jedzenia – modnego w szybko żyjących społeczeństwach. Styl życia jedzenia w pośpiechu jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Obiad połączony z lunchem jest najważniejszym posiłkiem francuskiej diety. Stosunkowo ubogie śniadania i niewielkie kolacje spożywane najczęściej wieczorem, a nie późnym popołudniem są powodem, dla którego niewielkie ilości kalorii mają okazję odłożyć się w postaci tłuszczu.

Dieta japońska to druga z uznawanych za najzdrowsze1251088_50945859 diet. Japońskie społeczeństwo jest w ścisłej czołówce najszczuplejszych na świecie – wskaźnik otyłości nie przekracza nawet 4%! Głównymi składnikami japońskiej diety są produkty bogate w błonnik. Japończycy nie przejadają się. Zresztą nigdy nie słynęli z obżarstwa. Popularnym daniem Japończyków jest także zupa Miso przypominająca nieco polski rosół.

Ostatnia ze zdrowych diet świata dotyczy kuchni skandynawskiej. Diety skandynawskie opierają się w dużej mierze na chlebie żytnim, a także innych produktach, które są bogate w błonnik. Nie bez powodu mieszkańcy Szwecji, Norwegii i Danii uchodzą za jedno z najmniej otyłych – nieco ponad 10% mieszkańców Skandynawii ma problem z otyłością.