8 lipca 2016

Olej rzepakowy nazywany jest często oliwą północy. Jest zdrowy i mamy do niego niemal nieograniczony dostęp. Jednak to tylko początek długiej listy zalet tego tłuszczu.

 

  1. Składniki

Olej rzepakowy zawiera w sobie witaminy, minerały i bardzo ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Należy też podkreślić, że występują one w idealnych dla zdrowia proporcjach 2: 1. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Mają wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto wspomagają rozwój i pracę mózgu, dlatego warto dodawać olej także do potraw przygotowywanych dla dzieci.

 

  1. W kuchni

Olej rzepakowy powinien na stałe zagościć w kuchni. Ma on wiele zalet. Wśród nich są walory smakowe – albo raczej ich brak. Dzięki temu, że olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach nie wpływa na smak potraw przygotowywanych z jego dodatkiem. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla osób, które nie tolerują np. oliwy z oliwek właśnie ze względów sakowych. Olej rzepakowy jest też bardzo uniwersalnym tłuszczem. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania ale również jako dodatek do dipów czy sałatek. W wielu przypadkach, choć sam nie ma wyrazistego smaku, potrafi takowy wydobyć np. podawany jako dodatek do ciabaty sprawia, że staje się ona bardziej aromatyczna.

 

  1. Wykorzystanie techniczne

Olej rzepakowy świetnie nadaje się również do prac technicznych. Można go użyć np. do naoliwienia skrzypiących zawiasów. Wystarczy kroplę oleju delikatnie nałożyć na zawias i kilkukrotnie poruszyć drzwiami, aby tłuszcz pokrył powierzchnię trącą. Taki domowy sposób na naoliwienie drzwi sprawdza się doskonale i jest niedrogie.

 

  1. Dostępność i cena

Niewątpliwą zaletą oleju rzepakowego jest jego powszechna dostępność. Można go kupić w każdym sklepie spożywczym. Ponadto jest stosunkowo niedrogi, więc każdy może sobie na niego pozwolić. W zależności od potrzeb olej rzepakowy można kupić w butelkach o różnej pojemności od 0,5 litra do 5 litrów.

 

  1. Warianty smakowe

Ponieważ sam olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach coraz częściej pojawiają się różne warianty smakowe.  Można kupić m.in. olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z oliwek, olej z dodatkiem papryczki chili, bazylii albo oregano. Smakowe oleje świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek lub przyprawa do dań smażonych. Olej rzepakowy w wersji smakowej można podawać zarówno dorosłym jak i dzieciom.