16 grudnia 2016

Postanowiłaś, że w tym roku wigilię zorganizujesz w swoim domu, do którego zaprosisz całą swoją rodzinę? Pomyślałaś, że to będzie wspaniały pomysł jednak teraz masz wątpliwości, bo nie wiesz czy sobie poradzisz? Nie przygotowywałaś wcześniej świątecznych potraw i nie wiesz od czego zacząć? Nie martw się! Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi:

KUTIA

Opłucz szklankę pszenicy łuskanej, zalej gorącą wodą, żeby się moczyła całą noc. Rano ponownie ją opłucz i ugotuj do miękkości i później jeszcze raz opłucz.
Szklankę maku zalej wrzącym mlekiem i doprowadź ponownie do wrzenia. Po tym odstaw go na dwie godziny, później odcedź i zmiel.
W rondelku rozpuść miód, aż będzie płynny. Dodaj mak, pszenicę i bakalie (rodzynki, figi, orzechy, migdały). Gotową kutię wstaw do lodówki na kilka godzin.

RYBA PO GRECKU

Filety z dorsza pokrój, obtocz w jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Obraną cebulę pokrój w talarki i usmaż. Zetrzyj na grubej tarce marchew, seler i pietruszkę. Dorzuć to do cebuli, zalej wodą i duś do miękkości. Dodaj do tego sól, pieprz i przecier pomidorowy. Do półmiska przełóż rybę i warzywa. Układaj naprzemiennie.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Aby przygotować ciasto potrzebujesz szczyptę soli, jajko, dwieście gram mąki, półtorej szklanki wody. Ugnieć wszystkie składniki do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Do farszu potrzebna jest kapusta kiszona (około kilograma), dwieście gram suszonych grzybów, sól, pieprz i olej do smażenia. Ugotuj kapustę w osolonej wodzie, aby była miękka. Osobno mocz grzyby przez dziesięć minut, a później ugotuj. Kapustę odciśnij, grzyby wysusz na sitku i wszystko zmiel. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć kapustę z grzybami. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż przez 15 minut i dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki przygotuj kółka do których będziesz nakładać farsz. Później je posklejaj i wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Wyciągnij je jak wypłyną.

BARSZCZ CZERWONY

Siedem suszonych grzybów mocz w wodzie przez pół godziny. Osiem buraków gotuj, aż do miękkości. Do dużego garnka z wodą dodaj obrane, pokrojone w paski buraki, grzyby, cztery połówki cebuli, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, cztery liście laurowe i sok z jednej cytryny. Gotuj przez jakieś pół godziny.

Powyżej spisaliśmy przepisy na podstawowe świąteczne potrawy, które powinny znaleźć się na świątecznym stole podczas kolacji wigilijnej. Ich przygotowanie nie jest tak trudne jak wcześniej myślałaś. Dzięki tym przepisom zachwycisz wspaniałymi smakami całą swoją rodzinę.