2 stycznia 2017

Podczas jesieni czy zimy warto jeść dużo ciepłych potraw. Rozgrzewają organizm. Nie dopuszczają do wyziębienia. Po za tym jest to sezon na kremy z warzyw. Takich jak dynie, brokuł, kalafior, czy marchew. Z odpowiednimi przyprawami tworzą pyszne i sycące dania.

Poniżej znajdziecie bardzo szybki, a także bardzo prosty przepis na krem z dyni.

Chyba nie ma lepszego momentu na eksperymentowanie w kuchni z dynią w roli głównej więc warto to wykorzystać.
Do tego kremu potrzebujecie:
– pól średniej dyni
– dwie spore marchewki
– dwa ząbki czosnku
– jedną cebule
– szczypta kurkumy
– sól
– pieprz
– szczypta imbiru w proszku

Przygotowanie:

Dynię pokrój w ćwiartki i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dzięki temu skórka odejdzie bez problemu. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i wrzuć marchewkę. W osobnym garnku przygotuj bulion. Zalej nim marchewkę i ustaw najmniejszy gaz. Gotuj do miękkości. Dodaj do tego dynię pokrojoną w kostkę i przyprawy. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Wlej resztę bulionu, zmiksuj i gotowe!
Możesz do tego dodać natkę pietruszki, pestki dyni, groszek ptysiowy, ziarna słoneczka, grzanki lub nawet drobne kawałeczki kurczaka. Dzięki temu będzie bardziej sycące.

Warto przygotowywać ten krem szczególnie zimą. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowy, a dzięki czosnkowi wzmacniasz swój układ odpornościowy.

A wy jakie zupy – kremy najczęściej przygotowujecie? Podzielcie się przepisami w komentarzu!