17 września 2014

Tarta to deser idealny na wiosenne, letnie i jesienne dni, kiedy to jest pod dostatkiem różnego rodzaju owoców sezonowych. Cienkie i chrupiące ciasto wypełnione budyniem, soczystymi owocami i polane warstwą galaretki to połączenie lekkie i niezwykle smaczne. Poza tym, jest to deser lekkostrawny i bardzo łatwy do wykonania, nawet dla osób, które nie często mają okazję piec. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszną owocową tarte z truskawkami.

Do zrobienia tarty niezbędne są następujące składniki:

  • kruche ciasto – w formie prostokąta o wymiarach 21 cm x 29 cm bądź o średnicy 24 cm,
  • 20 dag mąki pszennej,
  • 10 dag zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • 0,75 kg truskawek,
  • budyń śmietankowy,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • galaretka truskawkowa,
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania

Najpierw należy przesiać do miski mąkę, a następnie dodać do niej masło pokrojone na mniejsze części. Należy posiekać mąkę z masłem i oba te składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dalej, do mąki i masła należy dodać żółtko, śmietanę, cukier, sól i proszek do pieczenia i wszystko razem ze sobą połączyć.

Zagniecione ciasto należy uformować w kulę i rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką. Następnie, należy ciasto nawinąć na wałek i przenieś do formy na tarte. Ciasto należy wyrównać i docisnąć do dna i brzegów formy, a następnie obciąć odstające kawałki. Ułożone w formie ciasto należy nakłuć w kilku miejscach widelcem i włożyć na kwadrans do zamrażalnika.

Piekarnik należy rozgrzać do 200°C. Na schłodzonym cieście należy położyć papier do pieczenia, który należy przycisnąć ceramicznymi kulkami tudzież fasolą. Formę z tartą należy włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Po tym czasie należy wyjąć ją z piekarnika, usunąć kulki i piec dalej od 4 do 6 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczoną tarte należy odstawić do przestudzenia.

Następnie należy przygotować budyń i galaretkę (zgodnie z przepisami umieszczonymi na ich opakowaniach).  Galaretkę należy odstawić do lodówki do ostudzenia. Truskawki należy dokładnie umyć, osuszyć i obrać ze szypułek, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

Na zimny spód tarty należy wylać budyń, a na nim ułożyć kawałki truskawek. Całość należy polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aż do momentu, gdy galaretka całkowicie stężeje. Smacznego!

Więcej smacznych przepisów znajdą Państwo na stronie http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/.