16 maja 2013

Kiedy dziecko rośnie, jego potrzeby żywieniowe rosną razem z nim. Dla prawidłowego rozwoju malucha konieczna jest pełnowartościowa dieta złożona z 4 – 5 posiłków dziennie. Znaczenie ma każdy posiłek, a nawet każdy jego składnik. Zobacz, jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka.

Zdrowe śniadanie, czyli energia na cały dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek malucha. Poza ogromną dawką energii daje dziecku także inne, ważne korzyści. Przede wszystkim stabilizuje poziom cukru we krwi, co pomaga kontrolować apetyt. Powinnaś przyzwyczajać dziecko do regularnego spożywania posiłków, dzięki temu organizm malucha nie będzie domagał się niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Śniadanie zjedzone w niedługim czasie po pobudce wpływa również na prawidłową przemianę materii, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi. Prawidłowo zbilansowane śniadanie wpływa też na pamięć, koncentrację i dobre samopoczucie malucha w ciągu dnia.

W zdrowym śniadanku bardzo istotne jest zbilansowanie jego składników. Przygotowując dziecku ten posiłek skorzystaj z produktów białkowych i zbożowych, pamiętaj też o warzywach i owocach.  Przede wszystkim zadbaj o wystarczającą ilość białka – śniadanie powinno bazować na mleku i produktach mlecznych, które są bardzo ważne w diecie dziecka do 3. roku życia. Co to oznacza w praktyce? Jeśli podajesz dziecku zupę mleczną, nie podawaj mu już kanapki z nabiałem w tym samym zestawie śniadaniowym. Kanapka z wędliną, która jest źródłem białka doskonale skomponuje się z sokiem owocowym.

Obiad, czyli najbogatszy posiłek dnia

Obiad rocznego malucha może już się składać z dwóch dań, ale pamiętaj, by takie porcje obiadowe nie były zbyt obfite. Pierwsze danie to zupa przygotowana na bazie warzyw. Drugie na zmianę powinno zawierać drób, ryby i czerwone mięso, a także naprzemiennie ziemniaczki, ryż, makaron i kaszę. Wartościowy obiad składa się ze wszystkich grup produktów, jednak podstawę powinny stanowić tutaj warzywa, które podawaj zawsze do drugiego dania.

Dobry posiłek dla dziecka to ten, który jest zarówno smaczny jak i wartościowy. Dlatego równie duże znaczenie ma dobra jakość składników oraz sposób ich przygotowania. Musisz zawsze pamiętać o starannym myciu i obieraniu warzyw i mięsa. Jeśli chcesz zapewnić dziecku pełnię wartości odżywczych, gotuj na parze. To najlepszy sposób na zachowanie smaku produktów oraz ograniczenie straty witamin i mikroelementów. Możesz też gotować potrawy w wodzie, dusić lub piec. Unikaj solenia, ograniczaj cukier. Pamiętaj o tym, że delikatne kubki smakowe malucha nie potrzebują ostrego przyprawiania, wystarczy, jeśli dodasz do potraw odrobinę delikatnych ziół.

 

Lekkostrawna kolacja

Posiłki spożywane późnym popołudniem i wieczorem powinny być lekkostrawne i mieć działanie uspokajające. Jeśli chcesz, żeby dziecko spokojnie zasnęło możesz podać mu Kaszkę mleczno-wielozbożową BoboVita o smaku owocowym „Smaczna Kolacja”. Nigdy nie rezygnuj z kolacji, postaraj się, byście mogli wtedy usiąść razem z dziećmi przy jednym stole. To świetna okazja na budowanie więzi między członkami rodziny.

Pamiętaj, że o bogactwie składników odżywczych świadczy również jakość produktów, z jakich  przygotowujesz posiłki dla malucha. Powinnaś wybierać dla dziecka produkty rolnictwa ekologicznego. Jeśli nie masz dostępu do  żywności ekologicznej, zwracaj szczególna uwagę na pochodzenie kupowanych przez siebie produktów. Znajdź w swojej okolicy sprawdzonych dostawców. Unikaj produktów wysoko przetworzonych, z długim terminem przydatności do spożycia, z konserwantami, barwnikami, aromatami, dużą ilością tłuszczu. Pieczywo, wędlina, kaszki, mleko, warzywa czy owoce powinny spełniać najwyższe wymagania jakościowe stawiane żywności dla niemowląt.

Proste zasady

Podstawowymi zasadami zdrowej diety jest jej urozmaicenie i regularność spożywanych przez dziecko posiłków. Maluch powinien jeść co około 3-4 godziny, najważniejszymi posiłkami są dla niego śniadanie, obiad i kolacja. Drugie śniadanie i podwieczorek stanowią uzupełnienie diety. Jeśli Twoje dziecko jest bardzo aktywne, być może będzie potrzebowało uzupełnienia diety w zdrowe, mniejsze posiłki, takie jak świeże owoce. Jednak decyzję o tym, czy rozszerzać menu malucha powinnaś podjąć po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Na talerzyku dziecka codziennie powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne. Dwa lub trzy razy w tygodniu należy podać maluchowi chude mięso, a raz lub dwa razy w tygodniu rybę. Dziecko powinno pić wodę i niesłodzone soki przecierowe, najlepiej rozcieńczane wodą. Jeśli podajesz dziecku soki pamiętaj, że ich nadmiar jest niewskazany – sok jest także źródłem składników pokarmowych, które należy uwzględnić w dziennym jadłospisie dziecka. Dzieci do 3. roku życia rozwijają się bardzo intensywnie, dlatego tak ważne jest dostarczenie im wraz z posiłkami wszystkich niezbędnych składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin, składników mineralnych i błonnika.

jedzenie