19 listopada 2012

Bakalie i owoce to dobre i zdrowe przekąski, którymi można zastąpić słodycze. Oto kilka przepisów na słodkie i zdrowe potrawy dla dzieci.

bakaliowy omlet z suszonymi owocami


składniki: 2 jajka, łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka rodzynków, 3 suszone morele, łyżka masła
sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę;
2. Do żółtek dodajemy jogurt naturalny oraz mąkę. Wszystko mieszamy dokładnie na masę o konsystencji gęstej śmietany;
3. Przygotowaną masę delikatnie łączymy z pianą ubitą z białek;
4. Rodzynki i morele kroimy drobno i i wsypujemy do ciasta, całość dokładnie mieszamy;
5. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy masę. Omlet smażymy z obu stron na złocisty kolor.

deser gruszkowo-jogurtowy 
składniki: słodka gruszka, pół opakowania jogurtu naturalnego, biszkopt lub herbatnik

sposób przygotowania: 
1. Gruszkę należy umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne;
2. Pokroić w niewielkie kawałeczki i zmiksować albo zetrzeć na papkę;
3. Jogurt naturalny wymieszać ze startą lub zmiksowaną gruszką
i gotowe.
Deser podawać natychmiast po przyrządzeniu z biszkoptem lub herbatnikiem położonymi obok na talerzyku.

gruszka w sosie waniliowym
składniki: gruszka, szklanka mleka, kawałek laski wanilii, łyżka cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, dwa żółtka.

sposób przygotowania:

1. Gruszkę musimy obrać ze skórki, przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne;

2. ¾ szklanki mleka zagotowujemy z wanilią;

3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy pozostałym zimnym mlekiem i wlewamy do wrzącego mleka (w celu zagęszczenia go) ciągle mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia;

4. Żółtka ucieramy z cukrem i wlewamy powoli do ostudzonego mleka, po czym ponownie wszystko zagotowujemy i odstawiamy;

5. Wanilię wyjmujemy, a powstałym sosem polewamy gruszkę.

pieczony banan
składniki: banan, 3/4 szklanki mrożonych malin
sposób przygotowania: 

1. Maliny rozmrażamy trochę wcześniej, bo to nimi będzie trzeba polać banana;
2. Nieobranego ze skórki banana wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do momentu aż skórka stanie się czarna;

3. Po wyjęciu banana z piekarnika, rozcinamy skórkę wzdłuż i wyjmujemy na talerz bardzo delikatnie banana – tak, żeby się nie rozpadł;

4. Rozmrożone wcześniej maliny miksujemy i polewamy powstałym z nich sosem banana.

banan z rodzynkami:
składniki:  banan, kilka sztuk rodzynków, pół tabliczki gorzkiej czekolady, serek waniliowy
sposób przygotowania:

1. banana obieramy ze skórki i przekrawamy wzdłuż, a następnie w poprzek – tak by powstały kostki o długości około 3 cm;
2. Na każdym kawałku banana kładziemy łyżeczkę serka waniliowego;
3. Rodzynki płuczemy i namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie osączamy i dekorujemy nimi kawałki banana;
4. Na koniec wszystkie kawałki banana posypujemy czekoladą, startą na tarce o drobnych oczkach.

Smacznego!