3 września 2012

Podczas przerw w szkole dzieci często sięgają po chipsy i batoniki ze szkolnego sklepiku oraz gazowane napoje. Aby niezdrowe przekąski zbytnio nie kusiły, warto zaopatrzyć dziecko w pełne witamin świeże i suszone owoce, orzechy, batoniki z musli.

Bakalie zawierają cenne minerały i są bogate w witaminy z grupy B, potas i magnez. Mają dobry wpływ na nasze zdrowie: pomagają zwalczać stres, poprawiają nastrój, a w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego, pobudzają pracę mózgu. Ponieważ orzechy i suszone owoce posiadają wyjątkowe i cenne mikroelementy oraz witaminy, powinny znaleźć się codziennej diecie dziecka.

Włóżmy do plecaka szkolnego naszej pociechy także owoce, w które obfituje polska jesień: jabłka, gruszki i śliwki. Dojrzałe i świeże zawierają mnóstwo wartości odżywczych.

  • Gruszki są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę A, PP i błonnik.
  • Jabłka zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki zawartości minerałów, m.in.: potasu, żelaza, cynku, krzemu jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci oraz pracę serca. Zawarte w nich pektyny usuwają z organizmu toksyny i usprawniają proces trawienia.
  • Śliwki zawierają dwa razy więcej potasu niż jabłka. Znajdziemy w nich także pektyny, witaminy z grupy B, a także witaminę A, C oraz kwas foliowy.

Alternatywą dla pełnych syntetycznych dodatków napojów gazowanych, będzie woda mineralna bądź też mleko z kartonika.