30 grudnia 2011

Coraz głośniej robi się o ekologicznej żywności, czyli wytwarzanej w przyjazny sposób zarówno dla natury, jak i dla człowieka. Eko jedzenie zawiera więcej składników odżywczych, a mniej szkodliwych pozostałości po środkach ochrony roślin i metali ciężkich. Produkty eko nie zawierają pestycydów, które powodują m.in. obniżenie odporności organizmu, nieprawidłowy metabolizm, zmiany nowotworowe, problemy z płodnością.

W różnych krajach świata żywność ekologiczna jest różnie nazywana, np. w Wielkiej Brytanii – „organic\”, w Niemczech – „bio\”, a w Polsce – „eko\”. Coraz częściej spotkać można też na produktach spożywczych nazwę „zdrowa żywność\” – i tu powinna uruchomić się nasza czujność, bowiem nazwą tą sygnowane bywają produkty podszywające się tylko pod eko. Określenie to stworzone zostało jedynie do celów marketingowych i nie kryją się za nim żadne standardy określające warunki produkcji i sposoby kontroli. Prawdziwy ekologiczny produkt musi spełniać wiele wymagań i być dobrze oznakowany.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ BY WYBRAĆ PRAWDZIWY EKO PRODUKT?

Produkt ekologiczny musi zawierać EKOLOGO, co daje gwarancję, że kontroli podlega cały proces produkcji, a nie tylko produkt końcowy. Takie logo umieszczone na produkcie świadczy o tym, że hodowca czy rolnik nie używa syntetycznych nawozów i chemicznych środków do ochrony roślin (m.in. pestycydów), hodowane zwierzęta przebywają na wybiegu i mają dostęp do światła, a do ich pokarmu nie dodaje się antybiotyków i stymulatorów wzrostu.

Ważne jest aby hodowle ekologiczne i uprawy znajdowały się w czystym regionie, z dala od dróg szybkiego ruchu i zakładów przemysłowych emitujących zanieczyszczenia. Kupując żywność z gospodarstw ekologicznych, popieramy więc rolników dbających o środowisko, a co za tym idzie my także troszczymy się o naturę.

Produkty ekologiczne nie mogą zawierać organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO), nie dodaje się ich również do pasz dla zwierząt. Warto więc dokładnie przeczytać informacje na opakowaniach i unikać produktów, na których jest napisane, że zostały wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej: kukurydzy, soi, rzepaku itp. Unikajmy także tych produktów, które zawierają w swym składzie: lecytynę sojową, mączkę kukurydzianą, gluten. Często producenci ignorują wymóg oznaczania przetworzonych składników, np. nie informują, ze lecytyna sojowa jest uzyskana  z soi genetycznie modyfikowanej.

CO TO JEST ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE MODYFIKOWANA (GMO)?

Modyfikacje roślin uprawnych polegają przede wszystkim na wprowadzeniu lub usunięciu z nich określonych genów, w celu np. uodpornienia rośliny na szkodniki i określone choroby. W efekcie tego powstaje odmiana, która nie powstałaby w naturalny sposób.

Modyfikacje zwierząt mają natomiast na celu uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach hodowli (szybciej rosnące świnie, ryby). Modyfikacje zwierząt nie są tak popularne jak roślin, głównie ze względu na trudności w samym procesie modyfikacji, proces jest bardzo skomplikowany i trwa długo, a koszty są bardzo wysokie. Zwierzęta modyfikowane genetycznie często chorują lub są bezpłodne.

JAKIE SĄ KONSEKWENCJE TYCH ZMIAN?

Gen obcego gatunku, oprócz oczekiwanego rezultatu może spowodować wiele trudnych do przewidzenia zmian w organizmie modyfikowanej rośliny. Mogą powstawać różne białka wywołujące alergię lub mające działanie toksyczne.

Szczególnie niebezpieczne jest wprowadzenie do świata roślin genów odpornych na antybiotyki, tzw. genów pomocniczych które mogą wywołać również uodpornienie na antybiotyki organizmu człowieka.

OZNACZENIA NA OPAKOWANIU POMMOGĄ W ROZPOZNANIU PRAWDZIWEGO EKO PRODUKTU

Produkty i wyroby ekologiczne są specjalnie oznakowane unijnym znakiem: „Rolnictwo Ekologiczne\” (okrągłe logo z kłosem zboża w środku), co daje gwarancję, że  zostały wyprodukowane metodami ekologicznymi i spełniają wymogi systemu certyfikacji

Oprócz wspólnotowego znaku „Rolnictwo ekologiczne”, na opakowaniu powinny znaleźć się następujące informacje:

– napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,

– nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent, np. Bioekspert, AgrobiotestEkogwarancja PTRE, PCBC, BioCert, Cobico, PNG.

– nazwa ostatniego podmiotu przygotowującego produkt do obrotu, tzn. rolnika, przetwórcy lub sprzedawcy , nazwa produktu oraz znak identyfikacyjny partii towaru.

Jeszcze kilka lat temu w Polsce żywność ekologiczną można było nabyć jedynie w małych sklepach, lecz obecnie istnieją już działy poświęcone ekoproduktom w większości supermarketów. Według badań, zdrową żywność regularnie kupuje już 7% Polaków.