Ostatnio modnym tematem stały się EkoWarzywniki, czyli małe przydomowe ogródki, w których można wyhodować zdrowe warzywa i owoce. Założenie takiej przydomowej uprawy to bardzo dobry pomysł!
Gdy byłam dzieckiem moja babcia miała w ogródku pomidory, truskawki, ogórki, porzeczki, maliny, marchewkę, groszek… Nie były to wielkie uprawy, wszystko mieściło się właśnie w przydomowym ogródku. Gdy jeździłam do babci to wielką frajdę sprawiało mi zrywanie i jedzenie owoców prosto z krzaka, wyłuskiwanie i podjadanie świeżego groszku, pamiętam jak pachniały świeżo zerwane pomidory gdy potarło się ich ogonki…
Takie ekologiczne ogródki mogą sprawić wiele radości dzieciom – maluch może sam pielęgnować sadzonki, a później mieć frajdę ze zjedzenia wyhodowanych przy swoim udziale warzyw i owoców. Przy okazji dziecko zyskuje wiedzę na temat hodowli roślin, uczy się cierpliwości (bo proces od sadzonki do efektu w postaci warzywa zajmuje trochę czasu). Zakładając eko-warzywnik i angażując w jego uprawę malucha zakorzeniamy od najmłodszych lat w dziecku zdrowy sposób odżywiania i wiedzę o hodowli roślin w zgodzie z naturą, a przy okazji nasza pociecha może zajadać się zdrowymi warzywami i owocami, jakich smak my dorośli pamiętamy z dzieciństwa.