ROZŚWIETLONE NAKRYCIE WIELKANOCNEGO STOŁU
Wielkanoc to czas radości i odpoczynku, spędzany ją z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Niech stół wielkanocny tętni kolorami pisanek przyozdabionych wymyślnymi wzorami i kolorami. Układamy je w szklankach, filiżankach, miseczkach, przyozdobiamy kwiatową kompozycją lub sucha trawą.
JAJKA FASZEROWANE
składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo,
1 puszka tuńczyka w oleju,
majonez,
szczypiorek,
sól, pieprz
Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka rozdrabniamy, tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy i wrzucamy do miseczki razem z żółtkami. Dodajemy sól, pieprz, drobno-posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy. Tak powstałą masą napełniamy połówki białek.
ZAJĄC Z CZEKOLADY NA DESER
składniki:
1 kostka masła,
2 szklanki cukru,
trzy i pół szklanki mleka w proszku,
5 łyżek kakao
Zagotowujemy w garnku pół szklanki wody z kostką masła i dwiema szklankami cukru. Gdy lekko wystygnie, dodajemy pięć łyżek kakao oraz trzy i pół szklanki mleka w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do formy w kształcie zająca.