28 marca 2012

ROZŚWIETLONE NAKRYCIE WIELKANOCNEGO STOŁU

Wielkanoc to czas radości i odpoczynku, spędzany ją z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Niech stół wielkanocny tętni kolorami pisanek przyozdabionych wymyślnymi wzorami i kolorami. Układamy je w szklankach, filiżankach, miseczkach, przyozdobiamy kwiatową kompozycją lub sucha trawą.

 

1218JAJKA FASZEROWANE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo,

1 puszka tuńczyka w oleju,

majonez,

szczypiorek,

sól, pieprz

Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka rozdrabniamy, tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy i wrzucamy do miseczki razem z żółtkami. Dodajemy sól, pieprz, drobno-posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy. Tak powstałą masą napełniamy połówki białek.

ZAJĄC Z CZEKOLADY NA DESER

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA składniki:

1 kostka masła,

2 szklanki cukru,

trzy i pół szklanki mleka w proszku,

5 łyżek kakao

Zagotowujemy w garnku pół szklanki wody z kostką masła i dwiema szklankami cukru. Gdy lekko wystygnie, dodajemy pięć łyżek kakao oraz trzy i pół szklanki mleka w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do formy w kształcie zająca.

 

Dodaj komentarz