17 czerwca 2016

Czerwiec to miesiąc truskawek. W sklepach, na targach i w ogródkach pojawiają się te pyszne, słodkie owoce. Niektórzy boją się jeść ich w nadmiarze, bo skoro słodkie, to pewnie też kaloryczne. Nic bardziej mylnego. Truskawki trzeba jeść dla zdrowia i pięknej sylwetki.

 

Kiedy truskawki są najlepsze?

Truskawki to w naszym kraju owoce sezonowe. Pojawiają się pod koniec maja a kończą na początku lipca. W tym czasie są najpiękniejsze oraz najsłodsze. W polskich ogrodach pojawiły się również odmiany owocujące dłużej, niemniej jednak nie posiadają one tak dużych i aromatycznych owoców.

 

Cudowne właściwości truskawek

Truskawki są słodkie, bardzo aromatyczne i pełne dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim mają niewiele kalorii. 100 gram tych owoców to zaledwie 28 kcal. W owocach truskawki niemal 90% objętości stanowi woda, co sprawia, że posiadają właściwości moczopędne. Dzięki czemu ułatwiają pracę nerkom oraz wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Truskawki ponadto zmniejszają przyswajanie tłuszczy, wpływają pozytywnie na obniżenie ilości cholesterolu we krwi, regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. To wszystko sprawia, że są szczególnie polecane osobom walczącym z nadwagą.

 

Jak jeść truskawki?

Truskawki najlepiej jeść prosto z krzaczka. Jeśli nie mamy dostępu do takich owoców, wówczas trzeba jeść te z koszyczka. Najlepiej jeść truskawki świeże bez żadnych dodatków. Ale truskawki doskonale nadają się również na koktajle, desery, zupy, ciasta, sałatki owocowe i przetwory. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów dodają owoce również do dań mięsnych czy surówek.

 

Czerwiec to czas królowania truskawek. Ich ceny nie są wysokie warto więc zadbać, aby jak najczęściej pojawiały się na naszych stołach. Pucharki pełne truskawek z dodatkiem bitej śmietany, galaretki czy lodów z pewnością szybko zostaną opustoszone zarówno przez dzieci jak i dorosłych.