18 października 2014

Kuchnia regionalna jest głęboko powiązana z produktami sezonowymi. Nie inaczej jest w przypadku jesiennych propozycji kulinarnych, gdzie szczególne miejsce zajmuje ziemniak.

Grule, kartofle, czyli ziemniaki

Ziemniaki są znanym nam od kilku wieków warzywem, które początkowo traktowano jako roślinę ozdobną. Dopiero z czasem poznano niezwykłe bogactwo smaków skrywające się pod tą niepozorną bulwą.

Do wyboru do koloru: o ,,egzotycznych” ziemniakach słów kilka

Oprócz dobrze nam znanych polskich odmian, coraz częściej na naszych stołach zaczynają pojawiać się inne rodzaje o dosyć nietypowych kolorach ( ziemniaki truflowe) czy smaku (bataty). Ziemniaki truflowe nie trudno rozróżnić, ponieważ wyróżnia je fioletowa barwa miąższu. Mają lekko orzechowo – truflowy smak, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach. Wartymi uwagi są też bataty, które potocznie zwane są słodkimi ziemniakami. Ze względu na swój słodkawy smak, doskonale odnajdują się zarówno w deserach, jak też jako dodatek do dań głównych. Obu nietypowych przedstawicieli rodziny ziemniaczanej łączy fakt, iż ziemniaki te są o wiele zdrowsze od krewniaka oraz zawierają więcej witamin i mikroelementów. Dla przykładu bataty są bogate w witaminę A (beta-karoten) witaminę C i błonnik. Oprócz tego znajdziemy w nich dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6, żelazo, potas, mangan, miedź.

No dobrze, a co właściwie….

…..można wyczarować z ziemniaków?

Pierwotnie, po raz pierwszy ziemniak został skonsumowany w wersji z ogniska, która do dziś cieszy się estymą wielu z nas, przypominając czasy dzieciństwa i ognisk na których wielokrotnie bywaliśmy.

Dziś sposobów na ziemniaka jest wiele. Począwszy od klasycznego purée, po przeróżnego rodzaju placki, kluski, frytki, skończywszy na znanej przez wielu z nas kartoflance, o której różnych wariacjach możecie znaleźć więcej informacji tutaj: https:/zakochanewzupach.pl/tag/zupa-ziemniaczana/



Możliwość komentowania jest wyłączona.