Naturalni sprzymierzeńcy odporności

0
112
odporność

Jesień zadomowiła się u nas na dobre. Ta pora roku sprzyja przeziębieniom. Ważne aby w tym okresie ze szczególną troską zadbać o odporność dziecka oraz całej rodziny, odpowiednio komponując jadłospis.

Stan przewodu pokarmowego ma związek z naszą odpornością. Przewód pokarmowy to ważna część układu odpornościowego – pozyskuje energię oraz substancje z pokarmu  i przekształca je w substancje odżywcze ciała. W jelitach znajduje się 70 proc. wszystkich naszych komórek odpornościowych. Nie ma wątpliwości, że dobre bakterie są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a odpowiednia dieta to dobra broń przeciw chorobom.

Dodawajmy do posiłków czosnek

O walorach leczniczych czosnku wie chyba każdy dorosły. Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem, gdyż posiada on bardzo silne bakteriobójcze działanie. Jednak w przeciwieństwie do antybiotyku, może być podawany również profilaktycznie. Jak przemycić czosnek do diety dziecka? Można dodać go do soku, do sałatki, wymieszać z masłem.

Pijmy syrop z cebuli, jedzmy owoce i warzywa bogate w witaminę C

Cebula ma podobne (choć nieco słabsze) właściwości do czosnku i zawiera mnóstwo witaminy C – najważniejszej witaminy dla systemu odpornościowego. Z cebuli, miodu i oliwy można przyrządzić syrop, który działa wykrztuśnie, łagodzi objawy przeziębienia i wspomaga organizm w walce z wirusami, grzybami, bakteriami.

A jeśli dziecko nie zechce zajadać się cebulą, to warto wiedzieć, że dużą dawkę dobroczynnej witaminy C zawierają takie warzywa, jak: brokuły, natka pietruszki, szczypior, papryka, brukselka, świeży szpinak, kapusta. Bogactwo witaminy C znajdziecie także w owocach: truskawkach, czarnych porzeczkach, malinach, żurawinie, pomarańczy, cytrynie, kiwi, melonie. W zimie można skorzystać z zamrożonych owoców.

Spożywajmy pięć porcji warzyw i owoców dziennie

Warzywa i owoce zawierają witaminy, mikroelementy oraz substancje biologicznie czynne, które chronią organizm przez chorobami. Eksperci zalecają spożywanie pięciu porcji dziennie, co nie jest wcale takie trudne – możemy gotować zupy wielowarzywne, przyrządzać soki owocowe, do posiłków przygotowywać surówki i sałatki ze świeżych warzyw i owoców.

Sok ze świeżej marchwi odtruwa organizm

Marchew zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A, który wzmacnia odporność organizmu oraz działa korzystnie na wzrok. Jest także bogata w witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Marchew zawiera ponadto mangan, miedź, cynk i kobalt. Sok ze świeżej marchwi jest najlepszym środkiem na odtruwanie naszych tkanek. Żaden sok warzywny nie dorównuje marchwiowemu w odtruwaniu organizmu i regenerowaniu chorych komórek.

Uwaga! Marchew najlepiej jest kupować w sklepach z ekologiczną żywnością, gdyż w jej korzeniu mogą gromadzić się pozostałości nawozów sztucznych.

Jogurty, kefiry chronią jelita

Jogurty i kefiry zawierają żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach (od których działania aż w 70% zależy nasza odporność). Zwalczają w układzie pokarmowym szkodliwe bakterie i wirusy, które próbują zaatakować nasz organizm. Ułatwiają także przyswajanie przez organizm zawartych składników odżywczych zawartych w napojach mlecznych (fosforu, wapnia, białka i witamin z grupy B).

Miód ma działanie bakteriobójcze

Miód dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, ma działanie bakteriobójcze, pobudza apetyt, poprawia krążenie, stymuluje produkcję hemoglobiny, zwiększa odporność na choroby, wzmacnia. Niestety zdarza się, że niektóre osoby są uczulone na miód. Miodu nie mogą ró1)nież spożywać osoby z nietolerancją fruktozy, gdyż miód jest w nią wyjątkowo bogaty. Miód ma wiele odmian, a każda wiele właściwości. Dla dzieci najbardziej odpowiedni jest:

  • Miód lipowy: najlepszy na przeziębienie, grypę, choroby układu oddechowego.
  • Miód akacjowy: najsłodszy z wszystkich rodzajów miodów i najbardziej lubiany przez dzieci. Świetnie nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Spożywany regularnie wspomaga odporność, zapobiega przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego.
  • Miód spadziowy: dobrze wpływa na układ oddechowy. Zapobiega i leczy choroby dróg oddechowych, katar, zapalenie płuc.
Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments