Olej rzepakowy nazywany jest często oliwą północy. Jest zdrowy i mamy do niego niemal nieograniczony dostęp. Jednak to tylko początek długiej listy zalet tego tłuszczu.
- Składniki
Olej rzepakowy zawiera w sobie witaminy, minerały i bardzo ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Należy też podkreślić, że występują one w idealnych dla zdrowia proporcjach 2: 1. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę serca i układu krwionośnego. Mają wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto wspomagają rozwój i pracę mózgu, dlatego warto dodawać olej także do potraw przygotowywanych dla dzieci.
- W kuchni
Olej rzepakowy powinien na stałe zagościć w kuchni. Ma on wiele zalet. Wśród nich są walory smakowe – albo raczej ich brak. Dzięki temu, że olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach nie wpływa na smak potraw przygotowywanych z jego dodatkiem. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla osób, które nie tolerują np. oliwy z oliwek właśnie ze względów sakowych. Olej rzepakowy jest też bardzo uniwersalnym tłuszczem. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania ale również jako dodatek do dipów czy sałatek. W wielu przypadkach, choć sam nie ma wyrazistego smaku, potrafi takowy wydobyć np. podawany jako dodatek do ciabaty sprawia, że staje się ona bardziej aromatyczna.
- Wykorzystanie techniczne
Olej rzepakowy świetnie nadaje się również do prac technicznych. Można go użyć np. do naoliwienia skrzypiących zawiasów. Wystarczy kroplę oleju delikatnie nałożyć na zawias i kilkukrotnie poruszyć drzwiami, aby tłuszcz pokrył powierzchnię trącą. Taki domowy sposób na naoliwienie drzwi sprawdza się doskonale i jest niedrogie.
- Dostępność i cena
Niewątpliwą zaletą oleju rzepakowego jest jego powszechna dostępność. Można go kupić w każdym sklepie spożywczym. Ponadto jest stosunkowo niedrogi, więc każdy może sobie na niego pozwolić. W zależności od potrzeb olej rzepakowy można kupić w butelkach o różnej pojemności od 0,5 litra do 5 litrów.
- Warianty smakowe
Ponieważ sam olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach coraz częściej pojawiają się różne warianty smakowe. Można kupić m.in. olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z oliwek, olej z dodatkiem papryczki chili, bazylii albo oregano. Smakowe oleje świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek lub przyprawa do dań smażonych. Olej rzepakowy w wersji smakowej można podawać zarówno dorosłym jak i dzieciom.