12 czerwca 2013

W swej najnowszej książce „Zielona Toskania” (wyd. Relacja), Aleksandra Seghi zabiera czytelników w niezwykłą podróż. Ta droga wiedzie z dala od utartych turystycznych szlaków Toskanii i odsłania jej autentyczne oblicze. Autorka wprowadza nas w prawdziwą „aurę” tego regionu. Tworzą ją przede wszystkim mieszkańcy – zwykli ludzie, którzy troskę o zdrowie własne i swoich najbliższych idealnie łączą z dbałością o przyrodę. Zielona Toskania to kraina porywająca wszystkie zmysły, wypełniona ciepłem słońca, prostymi a jednocześnie wybornymi smakami, urzekająca prostotą i naturalnością.

Choć Toskania jest popularnym kierunkiem wakacyjnych wyjazdów, to jej znajomość często sprowadza się do najprostszych skojarzeń. Gdy myślimy o niej, przed oczami rysują nam się zazwyczaj malownicze wzgórza, cyprysowe aleje, oliwne gaje, pola słoneczników i uprawy winorośli. A prawdziwa Toskania to coś więcej – to wielobarwne, urzekające miejsce, którego niezwykłość jest w dużej mierze dziełem jej mieszkańców, przez swe codzienne działania chroniących to naturalne piękno.

Ten autentyczny obraz toskańskiej codzienności, nakierowanej na życie zgodne z naturą i realizującej wszechobecną dziś tęsknotę do prostoty, kreśli w swej książce Aleksandra Seghi – rodowita Polka, od lat mieszkająca w Toskanii. Autorka barwnie, a jednocześnie bardzo przystępnie opisuje życie toczące się głównie w niedużych miasteczkach i wsiach, oparte na poszanowaniu natury i trosce o przyrodę. Warto poznać przedstawioną w książce ekologię codzienności, która dla wielu Toskańczyków stała się oczywistym wyborem. Aleksandra Seghi oddaje im głos – w „Zielonej Toskanii” znajdziemy wiele rozmów z ciekawymi, pasjonującymi osobami. Praktyczne informacje dotyczące np. funkcjonowania G.A.S (czyli grup zakupujących ekologiczną żywność bezpośrednio u producenta), naturalnych metod uprawy ziemi, własnoręcznego (i prostego !) wyrobu kosmetyków naturalnych, mogą być inspiracją do nadania również naszej codzienności bardziej „zielonego” wymiaru. Barwny opis ekotargu w Olmi i kończącego go wspólnego obiadu, pokazuje jak wielką i pozytywną wartością jest tworzona przez mieszkańców wspólnota.

„Zielona Toskania” to również książka pełna dobrego smaku. Kuchnia toskańska, oparta na naturalnych, prostych, a jednocześnie wyśmienitych potrawach i wypiekach, budzi zachwyt wielu kulinarnych pasjonatów. Przepisy z „Zielonej Toskanii”, m.in. na ciecierzycę po toskańsku, torta di ricotta czy sycylijską sałatkę z pomarańczy pomogą poczuć autentyczny smak tej pasjonującej krainy.

Opinie o książce:

Tessa Capponi-Borawska

Aleksandra Seghi podięła interesującą próbę przedstawienia pewnego aspektu życia w jednym z najpiękniejszych zakątków świata. Od Autorki dowiemy się o takim obliczu Toskanii, którego nie znajdziemy w innych ksiązkach. Ekotargi, ekowioski, segregowanie śmieci, jak być eko w dużym mieście, oto niektóre wątki poruszone w „Zielonej Toskanii“. Niektóre opinie mogą  wydawać się dość radykalne, ale opisane są z dużą dawką entuziazmu i optymizmu. Ksiązka jest ujmującym, osobistym  rozważanie  na temat przyszłości nie tylko Toskanii, ale całej planety.

Reni Jusis

Myślałam, że „Zielona Toskania” to wyłącznie kulinarny przewodnik po ekologicznej Toskanii. Ale to coś więcej. Pomiędzy inspirującymi przepisami znajdziemy szczere i porywające rozmowy z mieszkańcami kolorowych toskańskich miasteczek o ich codziennym życiu, wyborach i wyzwaniach. Jak Toskańczycy radzą sobie ze zdobyciem biożywności, z pieluchami wielorazowymi, porodami domowymi, karmieniem piersią, segregowaniem śmieci czy zdrowym odżywianiem? Sprawdźcie sami, można się wiele nauczyć!

Agnieszka Pilaszewska

Sięgałam po książkę “Zielona Toskania”, jak po książkę kulinarną, zaczęłam czytać i…zaskoczenie! Bo to jest głównie książka poświęcona ekologicznemu stylowi życia. No nie! Pomyślałam – znowu ci ekolodzy! Nie lubię ekstremalnych rozwiązań w żadnej dziedzinie życia, z postanowieniami “tylko to, tylko taki styl życia i żaden inny!” Ale lubię Aleksandrę i mam do niej zaufanie. Więc przeczytałam książkę. Do samiutkiego końca. I wiecie co? Zamówiłam kompostownik! Zasiałam zioła! Posadziłam pomidory! Od teraz mam trzy wory na śmieci a nie jeden! Marzę o stworzeniu małej społeczności, która tak jak Aleksandra i jej przyjaciele z taką uwagą, troską i miłością pielęgnują kawałek ziemi, za którą czują się odpowiedzialni! A jeśli uda mi się jeszcze zwalczyć wredne zaziębienie wyłącznie środkami naturalnymi (z tej książki) polecę do Włoch i pokłonię się Autorce do ziemi! W końcu podróże kształcą. Ta książka również – gorąco polecam!

Książka „Zielona Toskania” Aleksandry Seghi (wydawnictwo Relacja) dostępna jest w ogólnokrajowej dystrybucji.

Cena: 36,90 zł