Ryż można znaleźć chyba w każdej polskiej kuchni. Używamy go jako dodatku do zup, a także dań głównych – zwłaszcza tych bardziej orientalnych. W Polsce króluje przede wszystkim klasyczny biały ryż (także w wersji paraboiled), ale jeśli uważnie przyjrzysz się sklepowym półkom, zauważysz, że to tylko jedna z wielu odmian. Sprawdź, czy wszystkie są Ci znane.
Ryż jest fundamentem kuchni Dalekiego Wschodu. Gdy zamawiasz chińszczyznę z dostawą, ugotowany na sypko lub przesmażony ryż jest obowiązkowym składnikiem każdego dania. Warto jednak pamiętać, że sięga się po niego również w… kuchni włoskiej. Poszczególne jego odmiany różnią się przede wszystkim wyglądem ziaren. Z tego względu możemy wyróżnić:
To jednak tylko podstawowy podział. A oto kilka interesujących rodzajów, które warto znać. Ryż jaśminowyDługoziarnisty, wyróżnia się wyjątkowo białą barwą, subtelnym, lekko kwiatowym zapachem i delikatnie słodkim posmakiem. Doskonale pasuje do dań kuchni Dalekiego Wschodu, których możesz spróbować bez wychodzenia z domu – wystarczy, że zamówisz dania kuchni tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej lub chińszczyznę z dostawą. Ryż basmatiPowszechnie stosowany przede wszystkim w potrawach kuchni indyjskiej – np. chicken biryani i we wszystkich wariantach curry. Jest długoziarnisty, ma subtelnie orzechowy posmak i można go znaleźć zarówno w wersji białej, jak i brązowej (nieoczyszczonej i bogatszej w błonnik). Dziki ryżNiezwykle modny w ostatnich latach i bardzo zdrowy. Tak naprawdę to pióra owsa wodnego – rośliny uprawianej m.in. w USA i Kanadzie. Bogaty w białko, potas i fosfor. Wyróżnia się mocno orzechowym posmakiem i wymaga długiego gotowania. Dla uzyskania ciekawszej tekstury często miesza się go z klasycznym, białym ryżem. ArborioRyż powszechnie stosowany w potrawach włoskich. Bez niego nie mogłoby powstać idealne risotto. Średnioziarnisty, bardzo kleisty i delikatny w smaku. Dzięki niemu sztandarowa potrawa włoskiej kuchni nabiera kremowości i wyjątkowego aromatu. Ryż perłowyWyróżniają go niewielkie, białe, owalne ziarna o bardzo wysokim poziomie kleistości. To właśnie tego gatunku ryżu używa się do przygotowywania sushi. Najlepsze odmiany przechodzą kilkukrotny proces szlifowania i są pozbawione łuski oraz okrywy. Ryż czerwonyCharakterystyczną barwę zawdzięcza antocyjanom – naturalnym barwnikom zawartym w ziarnach. Jest uprawiany przede wszystkim w Birmie i Tajlandii, ale można też znaleźć odmiany z Francji czy północy Włoch. Ma orzechowy i słodkawy smak, najczęściej jest sypki i mało kleisty. Gotuje się go ok. 40 minut. Doskonale sprawdza się m.in. w sałatkach oraz jako dodatek do dań z drobiu. Różnice w smaku i teksturze poszczególnych odmian ryżu mogą być bardzo wyraźne lub tylko nieznaczne. Gdy jednak następny raz zamówisz chińszczyznę z dostawą, przyjrzyj się, czy ten, który trafił na Twój talerz, jest średnio- czy długoziarnisty. Być może dostrzeżesz i docenisz subtelną zmianę smaku? |