16 lipca 2018

Wracasz późno z pracy do domu, niedługo wróci Twój głodny mąż i dziecko, masz mało czasu na zrobienie obiadu. Rozglądasz się po kuchni. Masz świeże pomidory, bazylię i cebulę. Więc masz też wszystkie składniki na wyczarowanie pysznego, pomysłowego ale też szybkiego obiadu.
Do dzieła!

Składniki:
– 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
-duża garść świeżych liści bazylii
– 3 duże cebule (jeśli masz czerwoną, też będzie ok)

Do smaku, przyprawy, które lubisz najbardziej. Na przykład:
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie
– oregano

Przygotowanie:
Umyj dokładnie pomidory i obierz cebulę. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Na blaszce połóż papier do pieczenia. Rozłóż na nim pokrojone w ćwiartki pomidory i cebulę. Rozsyp po całości liście bazylii i skrop oliwą z oliwek. Włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Później przelej wszystko do garnka, dosyp pozostałe przyprawy i dokładnie zblenduj.
W drugim garnku przygotuj bulion z kostek warzywnych. Dolej go do zblendowanych pomidorów. Ilość zależy od tego jak bardzo gęstych krem chcesz uzyskać.
Jeśli zrobisz rzadki możesz do niego, w zależności od upodobania, dodać ryż, makaron lub grzanki. Krem dzięki temu będzie bardzo pożywny i syty.

Zadowolenie męża i dziecka gwarantowane!
Krem z pieczonych pomidorów to doskonałe rozwiązanie. Zabiera mało czasu, mało składników, a jest bardzo smaczny i zdrowy.

Dodaj komentarz