Domowy wyrób serów

0
162
domowy wyrób serów

Dzięki kulinarnym programom telewizyjnym coraz więcej osób próbuje swoich sił w kuchni. Możemy zauważyć, że gotowanie wcale nie jest takie trudne, a trzymanie się przepisów możemy w rezultacie zadziwić naszych znajomych. Jednym z wielu wyzwań może być wykonanie samodzielnie sera. Wydaje się być to trudne, ale w praktyce nie jest to nic trudnego. Posiadając odpowiednią wiedzę możemy w domu zrobić takie sery jak ser pleśniowy, ricotta, mozzarella czy twarogowy.

Oprócz niezbędnych narzędzi, które zaraz wymienimy warto zdobyć choć podstawową wiedzę na temat wyrobu serów. A tą znajdziemy w książce „Domowy wyrób serów” autorstwa Ricki Carroll. Książka skierowana jest głównie dla początkujących osób. Oprócz tego znajdziemy tam wiele przepisów na sery. Potem możemy zabrać się za zakup odpowiedniego sprzętu.

Po pierwsze będzie to garnek ze stali nierdzewnej. Warto wybierać te, które mają grube dno i pokrywkę. Będzie nam ono przydatne podczas podgrzewania mleka.

Następnie należy zakupić plastikową łopatkę do mieszania skrzepu. Może być również silikonowa. Zakupimy ją już za 5 złotych.

Kolejnym ważnych gadżetem są plastikowe miarki, dzięki którym odmierzymy mleko i wiele innych składników.

Oprócz nich warto również zwrócić uwagę na miarki-łyżeczki. Potrzebne nam będą foremki do sera, jeśli ich nie mamy przyda się durszlak oraz naczynie do przecedzania.

Jednak najważniejszy gadżet przed nami – to termometr serowarki. To podstawa do domowego wyroby serów. Warto zaopatrzyć się także w chustę serowarską. Zwróćmy uwagę, że kupując większości tych gadżetów – garnki czy łyżki, zwracajmy uwagę, by nie przenosiły one zapachów.

Kolejnym punktem są składniki, które mimo wszystko mogą się różnić w zależności od tego jaki ser zamierzamy wykonać. Zazwyczaj musimy mieć podpuszczkę, kultury bakterii, chlorek wapnia czy barwnik naturalny Annatto. Ten ostatni zwany jest również farbą serowarską i powoduje, że nasze sery otrzymują żółty kolor. To totalne podstawy jeśli chodzi o domowy wyrób sera. Pamiętajmy jedna, by najpierw zacząć od lektury, a następnie za jego wyrób.

Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments