Odpowiedni poziom ten witaminy może uchronić nas przed nieprzyjemnościami związanymi z chorowaniem. W jaki sposób zadbać o to, aby jej poziom zawsze był odpowiednio wysoki? Witaminę C możemy przyjmować nie tylko w formie tabletek. W jakich produktach spożywczych znajdziemy jej najwięcej? W brew pozorom najwięcej nie ma jej cytryna.
To właśnie te produkty stoją na czele pod względem zawartości witaminy C. Oprócz nich warto również jeść chrzan, brukselkę, paprykę zieloną, kalafior, szpinak, truskawki, poziomki i kiwi.
Witamina C ma ogromny wpływ na naszą odporność. Ale nie tylko bo doskonale wzmacnia układ odpornościowy, leczy nadciśnienie, chroni przed wystąpieniem anemii, usprawnia stawy i wzmacnia kości.
Co się dzieje, gdy mamy niedobór witamy C? Czujemy się osłabieni, szybko męczymy się, nie mamy apetytu, krwawią nam dziąsła, bolą mięśnie i stawy, łatwiej powstają siniaki, a rany wolniej się goją.
Sporą dawkę tej witaminy w szczególności powinny przyjmować osoby, które narażone są na silny stres, kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby palące papierosy, osoby starsze, oraz te mające problem z nadciśnieniem tętniczym oraz będące po długotrwałym wysiłku fizycznym.
Witaminę C ciężko jest przedawkować bo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jednak należy uważać przy jednoczesnym zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych, przy zbyt dużej dawce mogą pojawić się infekcje, wymioty, wzdęcia czy nudności.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.