Podczas jesieni czy zimy warto jeść dużo ciepłych potraw. Rozgrzewają organizm. Nie dopuszczają do wyziębienia. Po za tym jest to sezon na kremy z warzyw. Takich jak dynie, brokuł, kalafior, czy marchew. Z odpowiednimi przyprawami tworzą pyszne i sycące dania.
Chyba nie ma lepszego momentu na eksperymentowanie w kuchni z dynią w roli głównej więc warto to wykorzystać.
Do tego kremu potrzebujecie:
– pól średniej dyni
– dwie spore marchewki
– dwa ząbki czosnku
– jedną cebule
– szczypta kurkumy
– sól
– pieprz
– szczypta imbiru w proszku
Dynię pokrój w ćwiartki i włóż na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Dzięki temu skórka odejdzie bez problemu. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i wrzuć marchewkę. W osobnym garnku przygotuj bulion. Zalej nim marchewkę i ustaw najmniejszy gaz. Gotuj do miękkości. Dodaj do tego dynię pokrojoną w kostkę i przyprawy. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Wlej resztę bulionu, zmiksuj i gotowe!Warto przygotowywać ten krem szczególnie zimą. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowy, a dzięki czosnkowi wzmacniasz swój układ odpornościowy.
A wy jakie zupy – kremy najczęściej przygotowujecie? Podzielcie się przepisami w komentarzu!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.