20 sierpnia 2016

Wśród najczęściej zadawanych pytań przez rodziców są te o żywienie ich pociech. Na początku rodzice pytają jak rozszerzać dietę, a potem jak mądrze komponować posiłki, aby ich dziecko miało w diecie wszystkie składniki odżywcze oraz odpowiednią ilość kalorii.

Kaloryczność posiłków

Kaloryczność posiłków to jeden z problemów, które spędzają sen z powiek wielu rodzicom. Większość z nich chce, aby dziecko miało energię do codziennego funkcjonowania, substancje odżywcze do rozwoju i wzrostu, a przy okazji nie przybierało na wadze. Dlatego warto znać ogólne zalecenia dotyczące kaloryczności posiłków dzieci i młodzieży. Jak można się spodziewać wartość energetyczna posiłków dla dzieci w rożnym wieku jest bardzo zróżnicowana. Maluchy w wieku 1-3 lat powinny dziennie przyjmować ok. 1000 kcal. Dla dzieci w wieku 5 lat dzienna dawka kalorii rośnie do 1400, natomiast dzieci w wieku szkolnym powinny przyjmować ok. 1800 kcal dziennie.

Zapotrzebowanie na kalorie wzrasta w okresie dojrzewania płciowego i wynosi u dziewczynek do 2500 kcal a w przypadku chłopców nawet do 3400 kcal.

Skład posiłków

Poza kalorycznością posiłków ważny jest również ich skład. Należy pamiętać, że za obiad nie wystarczą same węglowodany np. pochodzące z ziemniaków, ale niezbędne jest też białko np. z mięsa oraz dodatek warzyw. Zgodnie z najnowszymi wskazaniami dietetycznymi posiłek, niezależnie od wieku dzieci i młodzieży, powinien zawierać 50% warzyw, 25% węglowodanów w postaci np. ziemniaków, kaszy czy ryżu oraz 25% białka – może to być mięso, ryba czy soja. Tak skomponowany posiłek niezależnie od faktycznej wagi produktów dostarczy podopiecznemu idealną ilość wszystkich składników odżywczych.

Nie tylko skład, ale też wygląd jest ważny

Komponując posiłek dla dzieci i młodzieży ważny jest nie tylko ich skład, ale również sposób podania. Dania powinny być kolorowe i atrakcyjne. Najlepiej jeśli są dostosowane do preferencji dziecka. Niektóre maluchy nie lubią zup kremów, natomiast inne właśnie w takiej formie najchętniej zjadają warzywa. Dlatego też trudno dokładnie powiedzieć co kryje się pod hasłem „atrakcyjny wygląd”.

Komponowanie potraw dla dzieci nie jest specjalnym problemem, jeśli bierze się pod uwagę najważniejsze informacje dotyczące kaloryczności i składu poszczególnych posiłków.