13 lutego 2017

Często rano nie ma czasu na długie zastanawianie się nad tym co zjemy na śniadanie. Są to albo szybkie kanapki, ewentualnie jajecznica czy płatki kukurydziane z mlekiem. Brakuje Ci pomysłów na urozmaicenie śniadaniowego menu? Żaden problem! Pomożemy! Poniżej znajdziesz kilka propozycji na mleczne, poranne danie.

Omlet z serem żółtym.

Małą cebulę obierz i posiekaj. Jedną paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w paski. Garść pomidorków koktajlowych umyj i potnik w ćwiartki. Kila plastrów żółtego sera pokrój w paski.
Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć paprykę i smaż przez około pięć minut. Wrzuć pomidorki i smaż przez kolejne trzy minuty.
Osiem jajek roztrzep i dodaj do nich żółty ser. Dodaj suszone oregano, sól i pieprz. Wylej to do smażonych na patelni warzyw. Przykryj pokrywką. I po dziesięciu minutach omlet gotowy.

Naleśniki na maślance z farszem z szynką.

Wymieszaj czterysta gram maślanki naturalnej z dwoma jajkami. Dosyp dwie szklanki mąki oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj. Odstaw na piętnaście minut.
Por posiekaj. Sto gram szynki pokrój w kostkę. Wrzuć por i szynkę na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Po usmażeniu zmieszaj to z dwustoma gramami półtłustego twarogu oraz solą i pierzem.
Ciasto wymieszaj i smaż, aż osiągną złoty kolor.

Kanapki z pastą twarogową.

Do dwustu gram półtłustego twarogu dodaj sto gram jogurtu naturalnego. Dodaj puszkę odsączonej kukurydzy, bazylię, oregano, kmin rzymski, sól i pieprz. Rozmieszaj dokładnie. Gotową pastę rozsmaruj na chlebie, wcześniej posmarowany masłem. Dodaj świeżą bazylię i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Kasza jaglana z jabłkami na mleku.

Dwie szklanki kaszy jaglanej przepłucz, zalej mlekiem i posól. Gotuj przez około trzydzieści minut na małym ogniu, aż chłonie całe mleko. Około kilograma jabłek obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj pół szklanki cukru i dwie posiekane gałązki bazylii.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem nałóż połowę kaszy jaglanej, jabłka i pozostałą część kaszy. Piecz maksymalnie pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Podane wyżej przepisy są zarówno proste i szybkie w przygotowaniu jaki i przepyszne. Są idealne na śniadanie, ale również na kolację czy podwieczorek.
Podzielcie się zdjęciami dań w komentarzach
Powodzenia i smacznego!