Czekoladowe ciasteczka pochodzą z Ameryki, gdzie zostały po raz pierwszy upieczone w 1933 roku przez niejaką Ruth Graves Wakefield Massachusetts. Wynaleziony przez siebie przepis Ruth sprzedała firmie Nestle, i tak powstały ciastka zwane „chocolate chip Cookiem”.
Przysmak ten został szybko wypromowany i stał się popularny na całym świecie. Dodatkowo kobieta dostała od firmy dożywotni zapas czekolady.
Pierwotna receptura zawierała ciasto składające się z masła, brązowego i białego cukru oraz półsłodkie czekolady. Potem do ciastek zaczęto dodawać orzechy, płatki owsiane i kawałki czekolady. Niezależnie od składników, procedury przygotowywania ciasteczek są niezmienne. Upieczenie takich ciasteczek w domu nie zajmie nam wiele czasu. Ich zaleta jest także niski koszt. Potrzebne nam składniki można dostać w naprawdę przystępnych cenach.
Obecnie praktycznie wszystkie większe piekarnie mają swoje własne odmiany ciasteczek czekoladowych. Wiele sieci sklepowych oferuje nam ciepłe, świeżo upieczone ciastka.