27 listopada 2019

Zastanawiałaś się kiedyś z jakimi zapachami kojarzą Ci się święta i zima? Z zapachem choinki? Kardamonem? Cynamonem? Pomarańczami? Goździkami? Może być ich mnóstwo i to cudowne, że jeden konkretny zapach może przywołać miłe, świąteczne wspomnienia. Są one często związane z jakimiś potrawami. Na przykład z zapiekanką z ryżem, jabłkami i cynamonem. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś, to musisz  to koniecznie nadrobić!


Przepis:
1. Ugotuj szklankę ryżu w mleku z dwoma łyżeczkami cukru.
2. Około kilograma jabłek obierz, wykrój gniazdo i zetrzyj na tarce. Usmaż je w dużym garnku, na maśle z trzema łyżeczkami cukru. Dodaj sok z jednej, dużej cytryny oraz łyżeczkę cynamonu. Smaż je do momentu, aż będą miękkie.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i naprzemiennie nakładaj ryż, a później jabłka. Wierzch posmaruj masłem i obsyp cynamonem.
5. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut.

Zapiekankę możesz podawać z dodatkiem śmietany homogenizowanej.

To jest przepyszne danie, które idealnie nadaje się na podwieczorek, czy nawet lunch do pracy. Dzięki ryżowi jest bardzo syte, a dzięki cukrowi i cynamonowi jest też bardzo słodkie.
Z pewnością trafi do gustu wielu.
Wypróbuj przepis i pochwal się zdjęciami w komentarzu.

Dodaj komentarz