19 kwietnia 2019

Jak ozdobić dom i nakryć stół do wielkanocnego śniadania, by poczuć zapach świąt i nadchodzącej wiosny?

Wielkanoc przychodzi razem z wiosną, dlatego florystyczne akcenty w dekoracji zawsze będą znakomitym wyborem. Pęki tulipanów, żonkili, bazi i liściastych gałązek ułożone w efektownych ceramicznych czy szklanych naczyniach wprowadzą świąteczną atmosferę i będą cieszyć oczy. Warto eksponować roślinne kompozycje w większych grupach i ustawiać w efektownych aranżacjach na stolikach kawowych czy komodach. Spróbujmy na dużej, ozdobnej tacy zgrupować kilka małych roślin doniczkowych (hiacyntów, pierwiosnków) z bukietem ciętych kwiatów i gałązek w wysokim szklanym wazonie. Dół kompozycji uzupełnijmy mchem, w który wetkniemy kolorowe świeczki, pisanki, puchate kurczaczki czy porcelanowe zajączki.

Pisanki to najważniejszy rekwizyt wśród wielkanocnych ozdób i warto, aby było ich dużo, odpowiednio wyeksponowanych. Wybór mamy ogromny i zależny tylko od naszych preferencji. Możemy zdecydować się na ludowe kraszanki, eleganckie pastele albo na kolorowe jajka, które pomalują nasze dzieci. Możemy wybrać pisanki zrobione z mas plastycznych, wosku, porcelany, papier-mâché czy plastiku. Wszystkie będą znakomicie wyglądać spiętrzone w tradycyjnych koszach, glinianych misach, szklanych salaterkach, metalowych koszach – we wszelkich ozdobnych naczyniach, które warto wyciągnąć z dna kredensu i dać im nowe, świąteczne życie. Doskonałym pomysłem będzie też rozwieszenie pisanek na wzór choinkowych bombek. Staną się atrakcyjną ozdobą gałązek bukietów i dużych domowych roślin, kuchennych relingów i umieszczonych nad stołem lamp.

Obrusy, serwety i serwetki na wielkanocnym stole powinny być naturalne. Doskonały będzie len – prosty i pasujący do niemal każdej stylizacji. Ale sprawdzi się także bawełniane płótno, zaś w wersji wystawnej szlachetny atłas, adamaszek czy szyfon. Pamiętajmy, by obrus był świeży i wyprasowany, a porcelana bez uszkodzeń, bo nawet niewielkie ubytki zepsują cały efekt. Sztućce, szkło, naczynia powinniśmy wypolerować, zanim trafią na stół. Nie warto też przeładować go dekoracjami, bo w równym stopniu zbudują one nastrój, ustawione na szafkach z boku. A stół musi pomieścić półmiski z potrawami i należy zadbać, by wygodnie było po nie sięgać. Przy tak nakrytym stole wielkanocne śniadanie będzie smakować wybornie.

Dodaj komentarz