PoradnikWielkanoc w wiosennych dekoracjach

Wielkanoc w wiosennych dekoracjach

Jak ozdobić dom i nakryć stół do wielkanocnego śniadania, by poczuć zapach świąt i nadchodzącej wiosny?

Wielkanoc przychodzi razem z wiosną, dlatego florystyczne akcenty w dekoracji zawsze będą znakomitym wyborem. Pęki tulipanów, żonkili, bazi i liściastych gałązek ułożone w efektownych ceramicznych czy szklanych naczyniach wprowadzą świąteczną atmosferę i będą cieszyć oczy. Warto eksponować roślinne kompozycje w większych grupach i ustawiać w efektownych aranżacjach na stolikach kawowych czy komodach. Spróbujmy na dużej, ozdobnej tacy zgrupować kilka małych roślin doniczkowych (hiacyntów, pierwiosnków) z bukietem ciętych kwiatów i gałązek w wysokim szklanym wazonie. Dół kompozycji uzupełnijmy mchem, w który wetkniemy kolorowe świeczki, pisanki, puchate kurczaczki czy porcelanowe zajączki.

Pisanki to najważniejszy rekwizyt wśród wielkanocnych ozdób i warto, aby było ich dużo, odpowiednio wyeksponowanych. Wybór mamy ogromny i zależny tylko od naszych preferencji. Możemy zdecydować się na ludowe kraszanki, eleganckie pastele albo na kolorowe jajka, które pomalują nasze dzieci. Możemy wybrać pisanki zrobione z mas plastycznych, wosku, porcelany, papier-mâché czy plastiku. Wszystkie będą znakomicie wyglądać spiętrzone w tradycyjnych koszach, glinianych misach, szklanych salaterkach, metalowych koszach – we wszelkich ozdobnych naczyniach, które warto wyciągnąć z dna kredensu i dać im nowe, świąteczne życie. Doskonałym pomysłem będzie też rozwieszenie pisanek na wzór choinkowych bombek. Staną się atrakcyjną ozdobą gałązek bukietów i dużych domowych roślin, kuchennych relingów i umieszczonych nad stołem lamp.

Obrusy, serwety i serwetki na wielkanocnym stole powinny być naturalne. Doskonały będzie len – prosty i pasujący do niemal każdej stylizacji. Ale sprawdzi się także bawełniane płótno, zaś w wersji wystawnej szlachetny atłas, adamaszek czy szyfon. Pamiętajmy, by obrus był świeży i wyprasowany, a porcelana bez uszkodzeń, bo nawet niewielkie ubytki zepsują cały efekt. Sztućce, szkło, naczynia powinniśmy wypolerować, zanim trafią na stół. Nie warto też przeładować go dekoracjami, bo w równym stopniu zbudują one nastrój, ustawione na szafkach z boku. A stół musi pomieścić półmiski z potrawami i należy zadbać, by wygodnie było po nie sięgać. Przy tak nakrytym stole wielkanocne śniadanie będzie smakować wybornie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

musisz przeczytać

DOŁĄCZ DO NAS

POPULARNE W TEJ KATEGORII

czytaj więcej