Jak ozdobić dom i nakryć stół do wielkanocnego śniadania, by poczuć zapach
świąt i nadchodzącej wiosny?
Wielkanoc przychodzi razem z wiosną, dlatego florystyczne akcenty w dekoracji
zawsze będą znakomitym wyborem. Pęki tulipanów, żonkili, bazi i liściastych
gałązek ułożone w efektownych ceramicznych czy szklanych naczyniach wprowadzą
świąteczną atmosferę i będą cieszyć oczy. Warto eksponować roślinne kompozycje
w większych grupach i ustawiać w efektownych aranżacjach na stolikach kawowych
czy komodach. Spróbujmy na dużej, ozdobnej tacy zgrupować kilka małych roślin
doniczkowych (hiacyntów, pierwiosnków) z bukietem ciętych kwiatów i gałązek w
wysokim szklanym wazonie. Dół kompozycji uzupełnijmy mchem, w który wetkniemy
kolorowe świeczki, pisanki, puchate kurczaczki czy porcelanowe zajączki.
Pisanki to najważniejszy rekwizyt wśród wielkanocnych ozdób i warto, aby było
ich dużo, odpowiednio wyeksponowanych. Wybór mamy ogromny i zależny tylko od
naszych preferencji.
Możemy zdecydować się na ludowe kraszanki, eleganckie
pastele albo na kolorowe jajka, które pomalują nasze dzieci.
Możemy wybrać
pisanki zrobione z mas plastycznych, wosku, porcelany, papier-mâché czy
plastiku. Wszystkie będą znakomicie wyglądać spiętrzone w tradycyjnych koszach,
glinianych misach, szklanych salaterkach, metalowych koszach – we wszelkich
ozdobnych naczyniach, które warto wyciągnąć z dna kredensu i dać im nowe,
świąteczne życie. Doskonałym pomysłem będzie też rozwieszenie pisanek na wzór
choinkowych bombek. Staną się atrakcyjną ozdobą gałązek bukietów i dużych
domowych roślin, kuchennych relingów i umieszczonych nad stołem lamp.
Obrusy, serwety i serwetki na wielkanocnym stole powinny być naturalne. Doskonały będzie len – prosty i pasujący do niemal każdej stylizacji. Ale
sprawdzi się także bawełniane płótno, zaś w wersji wystawnej szlachetny atłas,
adamaszek czy szyfon. Pamiętajmy, by obrus był świeży i wyprasowany, a
porcelana bez uszkodzeń, bo nawet niewielkie ubytki zepsują cały efekt. Sztućce, szkło, naczynia powinniśmy wypolerować, zanim trafią na stół. Nie
warto też przeładować go dekoracjami, bo w równym stopniu zbudują one nastrój,
ustawione na szafkach z boku. A stół musi pomieścić półmiski z potrawami i
należy zadbać, by wygodnie było po nie sięgać. Przy tak nakrytym stole
wielkanocne śniadanie będzie smakować wybornie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.