20 kwietnia 2018

Ryż można znaleźć chyba w każdej polskiej kuchni. Używamy go jako dodatku do zup, a także dań głównych – zwłaszcza tych bardziej orientalnych. W Polsce króluje przede wszystkim klasyczny biały ryż (także w wersji paraboiled), ale jeśli uważnie przyjrzysz się sklepowym półkom, zauważysz, że to tylko jedna z wielu odmian. Sprawdź, czy wszystkie są Ci znane.

Ryż jest fundamentem kuchni Dalekiego Wschodu. Gdy zamawiasz chińszczyznę z dostawą, ugotowany na sypko lub przesmażony ryż jest obowiązkowym składnikiem każdego dania. Warto jednak pamiętać, że sięga się po niego również w… kuchni włoskiej. Poszczególne jego odmiany różnią się przede wszystkim wyglądem ziaren. Z tego względu możemy wyróżnić:

  • ryż długoziarnisty – najpopularniejszy, który z łatwością można ugotować na sypko,
  • ryż średnioziarnisty – bardziej kleisty od długoziarnistego, dlatego jest idealny np. do deserów czy risotto,
  • ryż krótkoziarnisty – najmniej popularny, bardzo kleisty, idealny m.in. do hiszpańskiej paelli czy japońskiego sushi.

To jednak tylko podstawowy podział. A oto kilka interesujących rodzajów, które warto znać.

Ryż jaśminowy

Długoziarnisty, wyróżnia się wyjątkowo białą barwą, subtelnym, lekko kwiatowym zapachem i delikatnie słodkim posmakiem. Doskonale pasuje do dań kuchni Dalekiego Wschodu, których możesz spróbować bez wychodzenia z domu – wystarczy, że zamówisz dania kuchni tajskiej, wietnamskiej, indyjskiej lub chińszczyznę z dostawą.

Ryż basmati

Powszechnie stosowany przede wszystkim w potrawach kuchni indyjskiej – np. chicken biryani i we wszystkich wariantach curry. Jest długoziarnisty, ma subtelnie orzechowy posmak i można go znaleźć zarówno w wersji białej, jak i brązowej (nieoczyszczonej i bogatszej w błonnik).

Dziki ryż

Niezwykle modny w ostatnich latach i bardzo zdrowy. Tak naprawdę to pióra owsa wodnego – rośliny uprawianej m.in. w USA i Kanadzie. Bogaty w białko, potas i fosfor. Wyróżnia się mocno orzechowym posmakiem i wymaga długiego gotowania. Dla uzyskania ciekawszej tekstury często miesza się go z klasycznym, białym ryżem.

Arborio

Ryż powszechnie stosowany w potrawach włoskich. Bez niego nie mogłoby powstać idealne risotto. Średnioziarnisty, bardzo kleisty i delikatny w smaku. Dzięki niemu sztandarowa potrawa włoskiej kuchni nabiera kremowości i wyjątkowego aromatu.

Ryż perłowy

Wyróżniają go niewielkie, białe, owalne ziarna o bardzo wysokim poziomie kleistości. To właśnie tego gatunku ryżu używa się do przygotowywania sushi. Najlepsze odmiany przechodzą kilkukrotny proces szlifowania i są pozbawione łuski oraz okrywy.

Ryż czerwony

Charakterystyczną barwę zawdzięcza antocyjanom – naturalnym barwnikom zawartym w ziarnach. Jest uprawiany przede wszystkim w Birmie i Tajlandii, ale można też znaleźć odmiany z Francji czy północy Włoch. Ma orzechowy i słodkawy smak, najczęściej jest sypki i mało kleisty. Gotuje się go ok. 40 minut. Doskonale sprawdza się m.in. w sałatkach oraz jako dodatek do dań z drobiu.

Różnice w smaku i teksturze poszczególnych odmian ryżu mogą być bardzo wyraźne lub tylko nieznaczne. Gdy jednak następny raz zamówisz chińszczyznę z dostawą, przyjrzyj się, czy ten, który trafił na Twój talerz, jest średnio- czy długoziarnisty. Być może dostrzeżesz i docenisz subtelną zmianę smaku?



Dodaj komentarz