11 września 2019

Okres ciąży to naprawdę wyjątkowy czas. Szczególny pod każdym względem. Ciało kobiety się bardzo zmienia, zmieniają się nawyki, zmienia się również zachowanie za sprawą buzujących hormonów. Zmienia się także cała rzeczywistość wokół.

Przyszła matka musi wtedy troszkę przeorganizować swoje życie i przygotować się na przyjście potomka na świat. Ale zanim to nastąpi musi przejść przez niezłą huśtawkę nie tylko emocjonalną trwającą zazwyczaj dziewięć miesięcy. Szalenie ważne podczas tego czasu jest to co się je.

Wiele kobiet oprócz rad lekarzy bierze również pod uwagę to co podpowiada jej organizm. Mówi się, że jeśli masz ochotę na cytrynę to znaczy, że Twojemu organizmowi brakuje witaminy C.

Ale jak do tego ma się to na co kobieta ma chęć podczas tych szczególnych dziewięciu miesięcy? W końcu o ciążowych zachciankach słyszy się mnóstwo zabawnych historii. Na przykład o jakich? Oto najdziwniejsze z nich:
– Słodkie spaghetti. Takie z syropem klonowym i czekoladą
– Kukurydza z puszki. Niby nic nadzwyczajnego, ale jeśli zjada się pod rząd dwie puszki dziennie przez dziewięć miesięcy to już trochę zaskakuje.
– Kapusta kiszona. Dodawana do każdej potrawy
– Krakersy z sardynkami i jagodami
– Suszona wołowina z lodami waniliowymi
– Galaretka winogronowa z kiszonymi ogórkami
– Pizza ze słodką polewą do ciasta
– Bigos z truskawkami
– Banan ze szczypiorkiem
– Kanapka z serem żółtymi i dżemem
– Jajko z czekoladą

Takie spożywcze zachcianki oczywiście nie dotyczą każdej kobiety w ciąży tak jak nie każdą spotykają mdłości w pierwszym trymestrze. Czasem jest tak, że przez wiele tygodni ciąży kobieta ma ochotę jeść tylko jedną rzecz, w innymi przypadku ma ochotę na wszystko, ale w najdziwniejszych, ekstremalnych połączeniach.

Innym kobietą zdarza się także zacząć jeść to czego kiedyś nie lubiły lub przestają jeść to co kiedyś uwielbiały. To dlatego, że w tym czasie dochodzi do wielu zmian w organizmie, także dotyczących smaku i zapachu.

Dodaj komentarz